Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Avrupa’nın en büyük festivali Sziget’e yolculuk

1993’ten bu yana Budapeşte’de gerçekleşen ve Avrupa’nın en büyük kültür, sanat ve müzik festivallerinden Sziget Festivali, 25 yıldır tam 12 milyon festivalciye muhteşem deneyimler yaşattı. Festival, farklı kültürlerin Macaristan’daki buluşma noktası

Avrupa'nın en büyük kültür ve müzik festivallerinden biri olan Sziget, her yıl Ağustos ayında Macaristan'ın Budapeşte şehrinde 500 bin festivalseveri ağırlıyor. Tuna Nehri üzerinde bulunan Obudai Adası'nda gerçekleşen Sziget, müzikten keyif alan gençleri buluşturan en kapsamlı ve eğlenceli festivaller arasında. Sziget tam 25 yıl önce organizatör Károly Gerendai ve müzisyen/şair Péter Sziámi Müller'in kültürel bir piknik organize etmesi ile başladı ve 'Avrupa'nın En İyi En Büyük Festivali', 'En iyi Line-Up Festivali' ve 'Sanatçıların Favori Festivali' ödüllerinin sahibi oldu. Yedi gün aralıksız süren Sziget Festivali; 50'yi aşkın sahnede 1000 civarı performansa ev sahipliği yapan, sadece müziğin değil sanat ve gösteri dünyasının birçok alanını da tek bir çatı altında toplayan devasa bir organizasyon.

EKONOMİYE 2.2 MİLYON EURO KATKI
Festivaller hizmet endüstrisinde büyük bir alanı kapsıyor, bu endüstri sayesinde de çok ciddi bir turizm hareketliliği yaşanıyor. Ziyaretçi sayısının 1 milyonu bulduğu Sziget Festivali, Macaristan ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Yedi günlük etkinliğin 1993 yılındaki bütçesi 83.000 Euro'yken, bu yılki bütçesinin 2.2 milyon Euro'ya kadar yükseldiği görünüyor. Son yıllarda Batı Avrupalı gençler arasında oldukça popüler hale gelen festivale katılanların yüzde 70'i Macaristan'ın dışından geliyor. Yaşları 20 ile 30 arasında değişen gençlerin daha çok ilgi gösterdiği festivalin katılımcılarının yüzde 19'u Hollanda'dan, yüzde 17'si Fransa'dan, yüzde 13'ü ise Almanya'dan geliyor.

SZIGET'E GİTMEK İÇİN 8 NEDEN
Avrupa'nın en iyi festivali Sziget, ölmeden görmeniz gereken festivaller listesinde ilk 5'te yer alıyor. Sziget'te çeşitli etkinlikler, görsel şovlar, müzik şölenleri, farklı insanlarla tanışma fırsatı ve dahası var. İşte eğlencenin kalbinin attığı özgürlük adası Sziget'e gitmeniz için sekiz neden....

1-SINIRSIZ MÜZİK
Müzik dünyasının tüm başarılı DJ'leri Sziget'te. Kimler mi dersiniz? DJ Wizz Kidd , Steve Aoki, Martin Garrix, Avicii, Tiesto… Bunlar sadece birkaçı… Ayrıca Skrillex, Lady Gaga, Swedish House Mafia, Empire of the Sun gibi isimlere yaptığı remixlerle tanınan, uluslararası müzik festivallerindeki performanslarıyla göz dolduran djZedd; Beyonce, Pittbull, SnoopDogg gibi dünyaca ünlü sanatçılarla yaptığı çalışmalarla tanınan Grammy adayı Hollandalı yıldız DJ ve prodüktör Afrojack'in de performanslarıyla eğlencenin sınırı yok. Festival alanında müzik anlamında modunuza göre seçenek çok. Ayrıca klasik müzik severler için jaz sahnesi de bulunuyor. Festival boyunca izleyebileceğiniz konser sayısı düşünüldüğünde, bütçenizde büyük bir tasarruf yapıyorsunuz.

2-DEV SOKAK TİYATROSU
Festivalde, her yıl Dev Sokak Tiyatrosu göz alıcı performanslara ev sahipliği yaparken, birçok küçük sokak tiyatrosu ve sirk performansları da bir konserden diğerine giderken karşınıza çıkabiliyor. Gösteriler öyle hipnotize edici oluyor ki, sıradaki konserin başını kaçırabiliyorsunuz.

3-BAYRAK PARTİSİ
Dünyanın neredeyse her ülkesinden katılımcıların olduğu festivalde geleneksek bayrak partisi düzenleniyor. Ana sahne önünde gerçekleşen etkinlikte festivalseverler, kendi ülkelerinin bayrağını dalgalandırıyor.

4-SZİGET PASAPORTLU KARŞILAMA
Sziget'e girerken bir pasaport ve harcamaları yapacağınız bir kart veriliyor. Kartın içine yüklediğiniz para, festival alanındaki yiyecek içecek alışverişi için kullanılıyor. Pasaporttaysa ayrıntılı program ve çadırlardaki etkinliklerin detayları var. Bu pasaport sayesinde kapıdan içeri girdiğiniz anda Sziget vatandaşı oluyorsunuz.

5- KAMP DENEYİMİ
Sziget kamp alanında çadırda konaklamak mutlaka yaşanması gereken bir deneyim. Festival alanında birçok kampta konaklama seçeneği var. VIP kamp alanı, aile kamp alanı ve karavan kamp alanı; en çok tercih edilenler arasında. Kamplar içerisinde havuz, internet, market,, özel tuvalet ve duşlar yer alıyor. Kampta kalmak istemezseniz ise festivale yakın birçok otel ve hostel bulmanız mümkün.

6-SPOR VE YOGA
Festival alanının bir bölümü tamamen spor alanlarına ayrılmış durumda. Özgürlük Adası'nın yeşilinde yoga yapmak, Sziget plajında yüzmek ve festival alanında yürüyüş yapmak apayrı bir deneyim.

7-RENK PARTİSİ
Festivaldeki color parti tüm festivalseverlerin hep birlikte 3-2-1 diye sayarak başlattığı, renkli boyaların havaya püskürtüldüğü, mutlaka yaşanması gereken bir etkinlik. Havanın gökkuşağına büründüğü partiden geriye harika fotoğraflar kalacak. Ancak o anı ölümsüzleştirirken yanınızda, telefonunuzu boyadan koruyacak bir kılıf bulundurmayı ihmal etmeyin, tabii ağzınızı ve gözlerinizi kapatmayı da...

8-ROCK'ÇI TAKSİCİLER
Budapeşte'yi gezmek için festival alanından ayrıldığınızda taksi durağında sizi rock'çı taksiciler bekliyor olacak. Taksilerin birçoğunda rock müzik çalıyor olması tesadüf değil; dünyaca ünlü sanatçıları ağırlayan festivalde, taksicilerin rock müzik dinlemesi de festival programı kapsamında planlanmış.

SZİGETLİLERE SORDUK... SZİGET'E GİTMEDEN ÖNCE...

Ne kadar harcarım?
2018 Sziget festivali yedi günlük bilet fiyatı 275 Euro, beş günlük bilet ise 250 Euro. Bu fiyatlara dahil olarak yanınızda kendi çadırınızı götürerek normal kamp alanında konaklayabilirsiniz. VIP kamp alanında kalmak isteyenler için kişi başı fiyat 189 Euro. Festival alanında XL ahşap evlerde konaklamak da mümkün. Bu ahşap evler geniş, kilitlenebilir ve rahat bir yatağa sahipler. Fiyatı ise 510 Euro. Budapeşte'de konaklayacaklar için isteğe göre ucuz hostel, lüks otel, kiralık ev veya birçok oda seçeneği bulunuyor. Konaklama dışında çok para harcayacağınız bir şey yok. Festival alanındaki yiyecek-içecekler son derece hesaplı.

Festival neden popüler?
7 gün 24 saat aralıksız ve çok çeşitli eğlence. 60'a yakın sahne ve aşağı yukarı günlük 250 program ile sevdiğiniz müziği ve eğlenceyi bulamamanıza imkan yok.

Nasıl gidilir?
İstanbul'dan Budapeşte'ye THY'nin günde üçten fazla uçuşu bulunuyor.

Nerede kalınır?
Sziget Festivali'nde kamp alanında kalmak istemiyorsanız, Budapeşte'de bir otelde kalabilirsiniz. Alana ulaşım da oldukça kolay. Oteli Peşte tarafında, nehre yakın bir yerde tercih ederseniz; festivale tekneyle, Tuna kıyılarını izleye izleye gidip gelebilirsiniz.

Bavula neler koyulmalı?
Budapeşte, Ağustos ayında Türkiye gibi çok sıcak oluyor. Yine de her türlü hava şartına hazırlıklı olmak gerekiyor. Festival tarihinde bugüne kadar bir veya iki kere yağmur yağmış. Bavulda mutlaka bol bol askılı tişört, gözlük, güneş kremi, fener, toz toprak ve yağmura karşı bot, yağmurluk, şapka ve havlu bulundurulmalı.

Festivalde yeme-içme nasıl?
Sziget'te herkese uygun yemek bulmak mümkün. Hamburger, pizza, sebze yemeği, salata gibi birçok alternatif var. Dünya mutfağı alanı da bulunuyor. Alandaki harcamalarınızı, içine para yüklediğiniz festival kartınızla yapıyorsunuz. Kartın yükleme noktalarında da hiç uzun kuyruk olmuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA